Followers

Sunday, 29 July 2012

Tasneem 5 bulan dah

Assalamualaikum..
Salam semua...
Sedar tak sedar, dah 9 hari kita berpuasa.....Alhamdulillah....MT masih lagi berkemampuan untuk berpuasa sambil menyusukan Tasneem.....Walaupun kadang-kadang tak sampai separuh hari perut dah berkeroncong....dan kadang-kadang rasa tersangat laa dahaga dan kadang-kadang terasa seperti kehabisan tenaga....Bagi MT ini semua dugaan bagi ibu-ibu yang menyusu dalam menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim di samping menjalankan tanggungjawab terhadap si kecil...Besarkan pengorbanan seorang ibu.......

26hb Julai genab umur Tasneem 5 bulan dan kena inject untuk DTaP/DT (dos3), Hib (dos3) dan IPV (dos3).....Tapi baru semalam 28 Julai baru berkesempatan bawa Tasneem ke klinik...Sebelum ni setiap kali nak ke klinik...klinik dah tutup.....ye laa kan bulan puasa...waktu siang sampai jam 3ptg beroperasi...tapi abi bawa ke klinik  jam 4 petang...sebelum ni MT bawa Tasneem ke KK je...

Selama 2 hari sebelum ke klinik, MT perhatikan Tasneem macam seperti orang susah hati bila diberitahu yang dia nak kena inject...
Asyik duk termenung je...macam tengah fikirkan sesuatu....
Tapi time kena inject...Tasneem tak menangis pun apatah lagi bunyi suara...cool je anak mami ni...sampai doktor pun hairan...siap tanye lagi...sebelum ni kena inject nangis tak..... of coz laa nangis....walaupun nangis ala2 manja gitu.....sedar tak sedar dah 5 bulan dah Wan Tasneem Amani...lagi sebulan dah boleh makan.... :)

Agak2 Apa Laa Yang Tasneem Fikirkan...
- 5 months old -

Saturday, 21 July 2012

Marhaban Ya Ramadhan

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan dan Selamat Menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam..Semoga kita semua akan dilimpahi barakah dan rahmat serta keredhaanNya...Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi lebih baik berbanding tahun-tahun sebelumnya...



Alhamdulillah, tahun ni (2012) first day puasa, MT tak bersahur dan berbuka keseorangan...gumbiranya, ...dan inilah pertama kali MT dapat sambut 1st day puasa dengan abi dan Tasneem...kalau tak, berbuka dan bersahur untuk 4 hari ni MT keseorangan....sebab hari ni abi sepatutnya ada kelas di kuala terengganu dan hari ni 1st day abi kerja (abi kan keje shift, 2hari siang 2 hari malam, 4 hari off - tu pun kalau tak ada oncall)...kalau abi pergi kelas hari ni..jawabnya dia kena masuk kerje shift malam sebab tak ada orang nak gantikan kalau dia apply cuti...tapi abi lebih rela ponteng kelas untuk hari ni demi menemani isteri terchenta bersahur dan berbuka...terima kasih abi...terharunya......

Semalam teruja sangat nak berpuasa sampai tak boleh nak lelap kan mata...tak tau lah pukul berapa baru leh lelap....yang paling best, untuk bersahur MT buat nasi ayam....semua dah siap...tunggu nak goreng ayam je...MT kunci jam pukul 4.30 pagi....nak bangun goreng ayam dan siapkan hidangan....ingat pukul 5 pagi baru nak kejutkan abi...tapi cam mana laa kami boleh tak dengar bunyi alarm....nasib baik nanny Tasneem call...memang terkejut laa...tengok jam dah pukul 5.20 pagi...So, kami bersahur ala kadar je lah....nasi ayam nampaknya akan jadi hidangan tuan empunya nama laa..

Menu bersahur 1st day puasa: ROTI, KURMA, KISMIS, FRESH MILK dan CHOCOLATE MILK

Jom kita sama-sama niat puasa,
#dari Inchek Google (maaf ye kalau kabur)

Lepas sahur, abi siap gelak2 lagi...tu lah cakap besar sangat.....sebelum ni MT pernah cakap tak pe sahur makan roti je, dah cukup...abi pulak cakap, dia dah ok dah kalau sahur ambik 3 biji kurma je....hahaha.....sekarang Allah dah makbulkan....Dugaan untuk MT di hari pertama puasa...harap2 MT dapat bertahan berpuasa sambil menyusukan Tasneem....So, think positif.....

Nak makan apa ye berbuka nanti????

"Sebaik-baik makanan sahur seorang mukmin ialah kurma."  (HR Abu Dawud 2/303, Ibnu Hibban 223, Baihaqi 4/237)


Selamat berpuasa dan berterawih...

Thursday, 19 July 2012

Hobi baru Tasneem

Assalamualaikum semua...
Tengah buat apa tu?
MT tengah layan Tasneem main....

Tasneem sekarang ni ada hobi baru...Macam2 laa anak dara sorang ni....biasa laa kan....budak tengah nak belajar meneroka kan...So, kita layan kan saja....asalkan tak buat aksi2 yang membahayakan....

Nak tau tak apa hobi baru Tasneem sekarang ni.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 -
-
-
-
-
-
ni ha hobi baru Tasneem
Tasneem tengah belajar mengenal rupa kakinya..

Apa maknanya ye???
Betul ke orang kata "hobi" ni nak minta "kawan"???

Tuesday, 17 July 2012

Sebulan Menyepi

Assalamualaikum semua..
Apa khabar?
Hampir sebulan, tiada entry baru...
Ke mana laa ye MT dan Tasneem menghilang...Lari dari "along" ke????hahaha

Sebenarnya, MT dan Tasneem balik kampung kat Kelantan...
Abi telah bagi kebenaran tinggal lama sikit kat kampung....
So bila ada kat kampung, tak sempat laa MT nk update kan blog ni...
bukan sebab line internet tak ada...tapi,
Banyak sangat benda nak dibuat.....
Kadang2 terasa ada hutang je bila dah lama tak update blog...
Rasa cam ada benda tak selesaikan...haha...boleh pulak cam tu kan...

Bila dah balik kampung, ambil peluang melawat kawan dan saudara yang baru bersalin....yeaaa makin bertambah kawan Tasneem....

Kebetulan masa kat kampung, sekarang ni musim durian...
So, MT ambik laa kesempatan ni makan durian sepuas2nya dan makan pulut durian....haha......
kesian Tasneem tak dapat nak merasa durian.....nanti bila dah tiba masa Tasneem boleh makan....mami bagi ye sayang....

Aduhai, tiba2 je terasa rindu kat kampung....rindu dengan suasana kampung yang mendamaikan dan bau yang menyegarkan.....

Duyan...Oh Duyan..

Terima kasih banyak2 ye sebab sudi singgah kat blog yang tak seberapa ni...dan terima kasih ye sudi tinggalkan jejak...senang laa MT nak ziarah anda semua...

Cilok dari Inchek Google.........Keep in touch!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...