Followers

Saturday, 21 July 2012

Marhaban Ya Ramadhan

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan dan Selamat Menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam..Semoga kita semua akan dilimpahi barakah dan rahmat serta keredhaanNya...Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi lebih baik berbanding tahun-tahun sebelumnya...



Alhamdulillah, tahun ni (2012) first day puasa, MT tak bersahur dan berbuka keseorangan...gumbiranya, ...dan inilah pertama kali MT dapat sambut 1st day puasa dengan abi dan Tasneem...kalau tak, berbuka dan bersahur untuk 4 hari ni MT keseorangan....sebab hari ni abi sepatutnya ada kelas di kuala terengganu dan hari ni 1st day abi kerja (abi kan keje shift, 2hari siang 2 hari malam, 4 hari off - tu pun kalau tak ada oncall)...kalau abi pergi kelas hari ni..jawabnya dia kena masuk kerje shift malam sebab tak ada orang nak gantikan kalau dia apply cuti...tapi abi lebih rela ponteng kelas untuk hari ni demi menemani isteri terchenta bersahur dan berbuka...terima kasih abi...terharunya......

Semalam teruja sangat nak berpuasa sampai tak boleh nak lelap kan mata...tak tau lah pukul berapa baru leh lelap....yang paling best, untuk bersahur MT buat nasi ayam....semua dah siap...tunggu nak goreng ayam je...MT kunci jam pukul 4.30 pagi....nak bangun goreng ayam dan siapkan hidangan....ingat pukul 5 pagi baru nak kejutkan abi...tapi cam mana laa kami boleh tak dengar bunyi alarm....nasib baik nanny Tasneem call...memang terkejut laa...tengok jam dah pukul 5.20 pagi...So, kami bersahur ala kadar je lah....nasi ayam nampaknya akan jadi hidangan tuan empunya nama laa..

Menu bersahur 1st day puasa: ROTI, KURMA, KISMIS, FRESH MILK dan CHOCOLATE MILK

Jom kita sama-sama niat puasa,
#dari Inchek Google (maaf ye kalau kabur)

Lepas sahur, abi siap gelak2 lagi...tu lah cakap besar sangat.....sebelum ni MT pernah cakap tak pe sahur makan roti je, dah cukup...abi pulak cakap, dia dah ok dah kalau sahur ambik 3 biji kurma je....hahaha.....sekarang Allah dah makbulkan....Dugaan untuk MT di hari pertama puasa...harap2 MT dapat bertahan berpuasa sambil menyusukan Tasneem....So, think positif.....

Nak makan apa ye berbuka nanti????

"Sebaik-baik makanan sahur seorang mukmin ialah kurma."  (HR Abu Dawud 2/303, Ibnu Hibban 223, Baihaqi 4/237)


Selamat berpuasa dan berterawih...

5 comments:

  1. selamat berpuasa.. tasneem pn kene puasa gak tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa.......tasneem siang hr jarang menyusu..2jam sekali tido...gaya cam orang puasa...bila time berbuka...dia pun sibuk nk menyusu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...