Followers

Wednesday, 5 September 2012

Food Feeder

Assalamualaikum...
Apa khabar?

Hari ni selepas bangun je tidur....MT duk tunggu abg posmen datang. Pantang bunyi kereta lalu depan umah....mesti pegi tengok....haha. Gaya mengalahkan tunggu abi datang umah time cintan-cintun dulu2...

Yeay...akhirnya, yang ditunggu2 tiba. Dalam pukul 2.30 petang....abg posmen hon2 depan umah. Sebenarnya, 2 hari yang lepas...MT ada order online food feeder untuk Tasneem (MT tukang order je, tukang bayar of coz laa abi). Sebenarnya dah lama MT cari food feeder...dah beberapa kedai MT servey...tapi yang jenis silikon ni tak ada...yang ada yang jenis jaring.So, terpaksa laa MT beli online...food feeder yang MT order ni jenama kidsme (Single pack (L) with pacifier clip) yang berharga RM33 + postage rm7=RM40 (agak mahal...harap2 berbaloi).. MT yang terlebih teruja nak Tasneem try guna good feeder tu.....tapi, tuan badan masa tu sedang enak dibuai mimpi. So, terpaksa laa tunggu Tasneem bangun....(tunggu lagi....)

Terpaksa tunggu Tasneem buka..
Yeay....I've already receive my new food feeder in this evening. Thanks abi bought me....so, i can feed and taste my meal by myself....
Tasneem sedang menikmati apple sambil menonton cartoon....So, mummy bolehlaa berblog tanpa gangguan... :)


Cara menggunakan food feeder:
Basuh dan steril kan semua part sebelum dan selepas digunakan. Masukkan buah @ sayur ke dalam  silicone sac. Kalau buah macam apple @ pear @ carrot @ brokoli, kena la stim dulu supaya lembut tapi kalau pisang @ betik, terus masukkan dan bagi Tasneem makan...
So, dengan food feeder ni dapat lah Tasneem makan solid food dengan sendiri...Tasneem dapat belajar cara memegang makanan. MT tak perlu risau, takut Tasneem tercekik, sebab sisa makanan masih lagi dalam silicone sac...(my baby could taste solid food and takes up vitamins and minerals which are needed in her growth...So, she could eat happily and joyfully)....ok lah....itu saja yang dapat MT share...

Ragam2 Tasneem

Saturday, 1 September 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2012/1433H

Assalamualaikum...
MT mohon maaf ye....agak lama MT tak update blog...
MT tak berkesempatan nak update blog sebab 
ye laa....bulan puasa hari tu...
sibuk jual kueh di bazar Ramadhan..
Banyak tempahan baju n kuih...
hahaha....idok laa ye...bohong je tu...Busy macam handle bisness beribu2.....
MT ada masalah yang tak dapat dielakkan,
masalah kesihatan (ye laa...first time berpuasa sebagai BF (breast feeding) mom dan Tasneem pulak nak DF (direct feeding) je. Reject EBM (expressed breast milk) n botol. Masa mula2 tu terasa cepat letih, kadang2 baru separuh hari puasa...dah rasa haus sangat2 dan mula laa duk kira jam...hahaha....bak kata abi cam budak2......)
dan dengan masalah line internet..

Harap belum terlambat untuk MT sekeluarga
ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN...

First Raya sebagai Mami dan Abi Tasneem....

* harap2 belum terlambat ye entry post ni...walaupun dah 14 Syawal 1433H...masih dalam bulan Syawal lagikan...kira mode raya laa kan... :)

Wednesday, 15 August 2012

Persediaan MT untuk Tasneem (6bulan+)

Pemakanan Bayi Baru Lahir hingga 6 Bulan

  • Pemakanan yang paling SEMPURNA untuk bayi baru lahir hingga 6 bulan adalah SUSU IBU (SI) sahaja.
  • Bayi yang menyusu secara eksklusif selama 6 bulan pertama kurang mengalami JANGKITAN SALURAN PENGHADAMAN DAN SALURAN PERNAFASAN.
  • Susu pada 3-5 hari pertama adalah KOLOSTRUM (cecair pekat kekuningan yg dihasilkan lebih kurang 30ml sehari).
  • Kolostrum mengandungi:
  1. Antibodi yang tinggi
  2. Bertindak sebagai imunisasi pertama bayi bagi melawan bakteria dan jangkitan virus
  3. Kaya dengan nutrien~ protein, vitamin larut lemak (vitamin A,E,K) dan mineral (natrium dan zink)
  • 88 peratus kandungan SI adalah air, oleh itu bayi yang disusui dengan SI TIDAK MEMERLUKAN AIR KOSONG ATAUPUN MINUMAN LAIN.
  • SI mengandungi:
  1. Protein untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi
  2. Lemak sebagai sumber tenaga
  3. Zat besi bagi mencegah anemia


Bila waktu paling sesuai memberi makanan pelengkap kepada bayi

  • Bila bayi berusia 6 bulan bagi memenuhi keperluan tenaga dan nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.
  • Pada usia 6 bulan, sistem penghadaman dan ginjal bayi sudah matang.
  • Risiko masalah penghadaman, jangkitan dan alahan dapat dikurangkan.

Kesan apabila memberi makanan pelengkap kepada bayi terlalu AWAL
  • Menyebabkan bayi kurang menyusu kerana kekenyangan
  • Sistem penghadaman dan ginjal belum matang; enzim penghadaman belum bersedia
  • Bayi boleh terdedah kepada risiko jangkitan, alahan, dan diarhea

Kesan apabila memberi makanan pelengkap kepada bayi terlalu LEWAT
  • Tumbesaran bayi boleh terbantut dan bayi kekurangan nutrien

Jenis-Jenis Makanan Pelengkap Bayi

  • Pilih makanan yang kurang memberi kesan alahan kepada bayi.
  • Perkenalkan makanan pelengkap satu per satu supaya bayi dapat membiasakan diri dengan rasa dan tekstur makanan itu.
  • Perkenalkan pelbagai jenis makanan dari setiap kumpulan makanan dalam kuantiti dan tekstur yang sesuai dengan tahap perkembangannya.
KUMPULAN BIJIRIN
  • Perkenalkan bijirin berasaskan beras kerana lebih mudah hadam dan jarang timbul kesan alahan.
  • Ubi kentang ataupun keledek boleh diperkenalkan apabila bayi sudah pandai menyesuaikan diri dgn bijirin berasaskan beras.
SAYUR2AN
  • Perkenalkan sayuran berkanji seperti labu, lobak merah, dan ubi kentang.
  • Perkenalkan pelbagai sayuran hijau seperti bayam dan sawi.
  • Perkenalkan juga sayuran dari jenis buah seperti labu air dan tomato.
BUAH-BUAHAN
  • Hanya diperkenalkan selepas bayi diperkenalkan dengan pelbagai jenis sayuran dan dapat menerimanya dengan baik. Ini kerana, buah-buahan mempunyai rasa manis yg semula jadi dan mudah diterima oleh bayi, berbanding rasa sayur-sayuran.
  • Pilih buah yg segar, ranum, dan lembut seperti pisang, betik, ciku, dan pear.
  • ELAKKAN memberi buah masam dan bergentian tinggi seperti limau dan mangga.
  • ELAKKAN buah-buahan di dalam tin kerana tinggi kandungan gula dan bahan pengawet.
KUMPULAN IKAN, AYAM, DAGING DAN SUMBER KEKACANG
  • Mulakan dgn sumber protein seperti ikan bilis, tauhu lembut (TIDAK BERPERISA) dan kacang pis sejuk beku.
  • Pada usia 6 bulan, simpanan zat besi dalam badan bayi semakin berkurangan. Oleh itu, berikan bayi ikan, ayam, hati ayam, dan daging lembut mengikut keperluan.
LEMAK DAN MINYAK
  • Penambahan minyak TIDAK DIPERLUKAN pada peringkat awal kecuali apabila bayi mengalami masalah kurang berat badan.

Alahan Makanan
  • Makanan yang dikenal pasti boleh memberi alahan ialah:
  1. Putih telur
  2. Kacang
  3. Makanan laut
  4. Gandum
  5. Buah limau
  • ELAKKAN makanan-makanan ini semasa baru memperkenalkan makanan pelengkap kepada bayi.

Garam, Gula dan Bahan Perasa

  • TIDAK PERLU sehingga bayi berumur satu tahun.
  • Asingkan makanan bayi sebelum menambah sebarang perasa untuk ahli keluarga lain.

Cara Memberi Bayi Makan
  • Guna SUDU PLASTIK khas bagi menyuap.
  • ELAKKAN penggunaan botol bagi memberi bijirin.
  • Latih bayi menggunakan sudu ataupun tangan semasa makan
Makanan Semasa Sakit
  • Lebih banyak tenaga dan nutrien diperlukan.
  • Tanpa makanan yang mencukupi, tisu badan dan lemak tubuh akan digunakan sebagai sumber tenaga; menyebabkan bayi kehilangan berat badan.
  • Oleh itu, pemberian makanan berkhasiat semasa sakit amat diperlukan bagi membolehkan tubuh bayi melawan penyakit, tanpa menggunakan simpanan nutrien dalam tubuh.

6 BULAN


Minggu 1

Tekstur
  • Kisar halus ataupun tapis (sedikit cair)
Kekerapan
  • 1x pada 2-3 hari pertama
  • 2-3x pada hari seterusnya
Contoh makanan
  • Kanji/beras + SI

Minggu 2-4


Tekstur
  • Lecek (sedikit kasar dan pekat)
Kekerapan
  • 2-3x sehari
Contoh makanan
  • Bijirin beras + SI
  • Kentang lecek halus
  • Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, brokoli)
  • Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yang tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein
  • Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
  • Tauhu lembut (tidak berperisa)
  • Kacang pis (lecek)
  • Hati ayam (hancur)
  • Ayam (lembut dan dihancurkan)
  • Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
  • Daging lembut (hancur)


7 BULAN

Minggu 1

Tekstur
  • Lebih kasar, pekat, dan tetap lembut
Kekerapan
  • 3-4x sehari
Contoh makanan
  • Kanji/beras + SI
  • Bijirin campuran (gandum/oat + beras + SI)
  • Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
  • Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yg tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein
  • Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
  • Tauhu lembut (tidak berperisa)
  • Kacang pis (lecek)
  • Hati ayam (hancur)
  • Ayam (lembut dan dihancurkan)
  • Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
  • Daging lembut (hancur)
Makanan yang mudah digenggam atau dipegang (ketulan lembut)
  • Roti lembut
  • Biskut bayi (tanpa gula)
  • Buah-buahan (pisang, betik)
  • Lobak merah
  • Keju


9-11 BULAN

Minggu 1

Tekstur
  • Lembut, cincang ataupun potong kecil
Kekerapan
  • 3-4x sehari + snek (mengikut selera bayi)
Contoh makanan
  • Nasi lembik
  • Bijirin sarapan pagi (tanpa gula) + SI
  • Roti bakar + telur masak hancur ataupun rebus (mulakan dgn telur merah)
  • Pelbagai jenis sayuran berwarna (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
  • Buah-buahan yang dipotong kecil (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
  • Buah-buahan yang kaya vitamin C (oren, betik, jus oren asli tanpa gula)
  • Yogurt asli (banyak di kedai-kedai 'pak arab'), puding susu
Sumber protein
  • Ikan bilis (buang tulang sampai ekor)
  • Tauhu lembut
  • Kacang pis
  • Hati ayam (hancur)
  • Ayam (lembut dan dihancurkan)
  • Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
  • Daging lembut (cincang)
  • Kuning telur (sepenuh masak dan dihancur sedikit)



    Kredit to http://herneenazir.com/ dan http://ekinata.blogspot.com/

    Sunday, 29 July 2012

    Tasneem 5 bulan dah

    Assalamualaikum..
    Salam semua...
    Sedar tak sedar, dah 9 hari kita berpuasa.....Alhamdulillah....MT masih lagi berkemampuan untuk berpuasa sambil menyusukan Tasneem.....Walaupun kadang-kadang tak sampai separuh hari perut dah berkeroncong....dan kadang-kadang rasa tersangat laa dahaga dan kadang-kadang terasa seperti kehabisan tenaga....Bagi MT ini semua dugaan bagi ibu-ibu yang menyusu dalam menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim di samping menjalankan tanggungjawab terhadap si kecil...Besarkan pengorbanan seorang ibu.......

    26hb Julai genab umur Tasneem 5 bulan dan kena inject untuk DTaP/DT (dos3), Hib (dos3) dan IPV (dos3).....Tapi baru semalam 28 Julai baru berkesempatan bawa Tasneem ke klinik...Sebelum ni setiap kali nak ke klinik...klinik dah tutup.....ye laa kan bulan puasa...waktu siang sampai jam 3ptg beroperasi...tapi abi bawa ke klinik  jam 4 petang...sebelum ni MT bawa Tasneem ke KK je...

    Selama 2 hari sebelum ke klinik, MT perhatikan Tasneem macam seperti orang susah hati bila diberitahu yang dia nak kena inject...
    Asyik duk termenung je...macam tengah fikirkan sesuatu....
    Tapi time kena inject...Tasneem tak menangis pun apatah lagi bunyi suara...cool je anak mami ni...sampai doktor pun hairan...siap tanye lagi...sebelum ni kena inject nangis tak..... of coz laa nangis....walaupun nangis ala2 manja gitu.....sedar tak sedar dah 5 bulan dah Wan Tasneem Amani...lagi sebulan dah boleh makan.... :)

    Agak2 Apa Laa Yang Tasneem Fikirkan...
    - 5 months old -

    Saturday, 21 July 2012

    Marhaban Ya Ramadhan

    Assalamualaikum..
    Salam Ramadhan dan Selamat Menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua umat Islam..Semoga kita semua akan dilimpahi barakah dan rahmat serta keredhaanNya...Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi lebih baik berbanding tahun-tahun sebelumnya...



    Alhamdulillah, tahun ni (2012) first day puasa, MT tak bersahur dan berbuka keseorangan...gumbiranya, ...dan inilah pertama kali MT dapat sambut 1st day puasa dengan abi dan Tasneem...kalau tak, berbuka dan bersahur untuk 4 hari ni MT keseorangan....sebab hari ni abi sepatutnya ada kelas di kuala terengganu dan hari ni 1st day abi kerja (abi kan keje shift, 2hari siang 2 hari malam, 4 hari off - tu pun kalau tak ada oncall)...kalau abi pergi kelas hari ni..jawabnya dia kena masuk kerje shift malam sebab tak ada orang nak gantikan kalau dia apply cuti...tapi abi lebih rela ponteng kelas untuk hari ni demi menemani isteri terchenta bersahur dan berbuka...terima kasih abi...terharunya......

    Semalam teruja sangat nak berpuasa sampai tak boleh nak lelap kan mata...tak tau lah pukul berapa baru leh lelap....yang paling best, untuk bersahur MT buat nasi ayam....semua dah siap...tunggu nak goreng ayam je...MT kunci jam pukul 4.30 pagi....nak bangun goreng ayam dan siapkan hidangan....ingat pukul 5 pagi baru nak kejutkan abi...tapi cam mana laa kami boleh tak dengar bunyi alarm....nasib baik nanny Tasneem call...memang terkejut laa...tengok jam dah pukul 5.20 pagi...So, kami bersahur ala kadar je lah....nasi ayam nampaknya akan jadi hidangan tuan empunya nama laa..

    Menu bersahur 1st day puasa: ROTI, KURMA, KISMIS, FRESH MILK dan CHOCOLATE MILK

    Jom kita sama-sama niat puasa,
    #dari Inchek Google (maaf ye kalau kabur)

    Lepas sahur, abi siap gelak2 lagi...tu lah cakap besar sangat.....sebelum ni MT pernah cakap tak pe sahur makan roti je, dah cukup...abi pulak cakap, dia dah ok dah kalau sahur ambik 3 biji kurma je....hahaha.....sekarang Allah dah makbulkan....Dugaan untuk MT di hari pertama puasa...harap2 MT dapat bertahan berpuasa sambil menyusukan Tasneem....So, think positif.....

    Nak makan apa ye berbuka nanti????

    "Sebaik-baik makanan sahur seorang mukmin ialah kurma."  (HR Abu Dawud 2/303, Ibnu Hibban 223, Baihaqi 4/237)


    Selamat berpuasa dan berterawih...

    Thursday, 19 July 2012

    Hobi baru Tasneem

    Assalamualaikum semua...
    Tengah buat apa tu?
    MT tengah layan Tasneem main....

    Tasneem sekarang ni ada hobi baru...Macam2 laa anak dara sorang ni....biasa laa kan....budak tengah nak belajar meneroka kan...So, kita layan kan saja....asalkan tak buat aksi2 yang membahayakan....

    Nak tau tak apa hobi baru Tasneem sekarang ni.....
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
     -
    -
    -
    -
    -
    -
    ni ha hobi baru Tasneem
    Tasneem tengah belajar mengenal rupa kakinya..

    Apa maknanya ye???
    Betul ke orang kata "hobi" ni nak minta "kawan"???

    Tuesday, 17 July 2012

    Sebulan Menyepi

    Assalamualaikum semua..
    Apa khabar?
    Hampir sebulan, tiada entry baru...
    Ke mana laa ye MT dan Tasneem menghilang...Lari dari "along" ke????hahaha

    Sebenarnya, MT dan Tasneem balik kampung kat Kelantan...
    Abi telah bagi kebenaran tinggal lama sikit kat kampung....
    So bila ada kat kampung, tak sempat laa MT nk update kan blog ni...
    bukan sebab line internet tak ada...tapi,
    Banyak sangat benda nak dibuat.....
    Kadang2 terasa ada hutang je bila dah lama tak update blog...
    Rasa cam ada benda tak selesaikan...haha...boleh pulak cam tu kan...

    Bila dah balik kampung, ambil peluang melawat kawan dan saudara yang baru bersalin....yeaaa makin bertambah kawan Tasneem....

    Kebetulan masa kat kampung, sekarang ni musim durian...
    So, MT ambik laa kesempatan ni makan durian sepuas2nya dan makan pulut durian....haha......
    kesian Tasneem tak dapat nak merasa durian.....nanti bila dah tiba masa Tasneem boleh makan....mami bagi ye sayang....

    Aduhai, tiba2 je terasa rindu kat kampung....rindu dengan suasana kampung yang mendamaikan dan bau yang menyegarkan.....

    Duyan...Oh Duyan..

    Terima kasih banyak2 ye sebab sudi singgah kat blog yang tak seberapa ni...dan terima kasih ye sudi tinggalkan jejak...senang laa MT nak ziarah anda semua...

    Cilok dari Inchek Google.........Keep in touch!!!

    Thursday, 21 June 2012

    Untukmu Sayang

    Sajak ini MT nak dedikasikan untuk pengarang jantung hati MT....
    siapa lagi kalau bukan  
    Wan Tasneem Amani....

    My Cik BamBam


    Sayang,
    Mami sentiasa ada bersamamu,
    Tak kira waktu susah mahupun senang,
    Mami sentiasa menyokongmu...

    Dikala kau jatuh,
    Mami ada disisimu untuk kau berpaut,
     Dikala kau sakit,
    Mami ada untuk merawatmu,
    Dikala kau sedih,
    Mami ada untuk menenangkanmu,
    Di kala kau gembira,
    Mami juga tumpang gembira..
    Ini kerana kesakitanmu,
    Adalah kesakitanku...
    Kesedihanmu adalah kesedihanku jua... 

    Tapi sayang,
    Seandainya menangis boleh buat kau tenang,
    Menangislah sayang...
    Menangislah sepuas hatimu ,
    Mami nak kau tahu,
    Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...
    Seandainya kau tersilap percaturan,
    Mami akan cuba perbetulkan,
    Cukuplah kau tahu, 
    Yang kasih dan sayangku hanya untukmu...

    Wahai anakku,
    Peganglah tanganku seeratnya,
    dunia ini berputar ligat....


    Yang Menyayangimu,
    Mami



    P/S: Maaf la kalau sajak ini tak menjadi....MT tak pandai nak bermadah2 pujangga ni apatah lagi bersajak...entah kenapa hari ni....buang tabiat agaknya MT ni... :)

    Wednesday, 20 June 2012

    Happy Birthday Abah

    Hari ni 20 Jun 2012...
    Hari ini salah satu hari yang istimewa buat MT,

    Ulang tahun kelahiran Abah MT a.k.a Aki Tasneem yang ke 55..

    ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Happy birthday to you♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪,
    ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Happy birthday to you♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪,
    ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Happy birthday to Abah/Aki♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
    ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Happy birthday to you♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪

    Abah, 
    semoga panjang umur,
    dimurahkan rezeki, 
    diberikan kesihatan yg baik, 
    dan diberkati Allah.
    Amin.

    “YA Allah, ampunilah aku dan ampunilah kedua-dua ibu bapaku dan cucurilah rahmat kepada mereka sebagaimana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku ketika kecil.”


    Thank You Allah for giving me such an awesome Abah .

     ~Love you~

    Tuesday, 19 June 2012

    Milik Siapakah Parcel Ini?

    Assalamualaikum semua...
    Apa khabar? Harap2 semua sihat..

     Agak2 milik siapakah parcel ini?
    Untuk siapa? Dari siapa?














    Wah.....Tasneem got parcel??

    Muka happy je....

     I'm so jealous..
    Ye la..si kecik tenonet tu dapat parcel...Ini tak adil...
    Ada sapa2 nak bagi MT tak? nanti MT pm alamat...haha

    Sebenarnya 2 hari lepas Abi ada belikan something kat Tasneem  
    secara online...
    Ala.....siapa lagi nak bagi kat Tasneem kalau bukan Abi dia...
    Kalau pakwe yang bagi...mau pengsan MT....kecik2 lagi dah berboyfie2 ni...
    Abi pulak sejak2 ada girlfriend baru ni...asyik belikan hadiah untuk si dia je....
    Agak2 apa ye si kecik ni dapat.....
    Jom kita layan aksi si kecik dengan .................











    Tasneem with new toys.. Musical Inchworm dan Jacque The Peacock..


    Sebelum ni habis semua jari dimasuk ke dalam mulut. sekarang.........haha...keletahmu mencuit hati Mami..
    Mana satu ni....nak main ke...nak tengok TV...MT just bagi Tasneem tengok channel Disney Junior dan TVIQ...
    Mata dah ngantuk...tapi hati nak main dan tengok cartoon lagi...So, sebelum si kecik ni 'start enjin'....
    Kena paksa tidur oleh Mami....tapi semua nak diangkutnya...Tapi, bila Tasneem dah nyenyak tidur...MT ambil toys dia semua...Takut lemas nanti....

    Thanks abi...belikan toys untuk Tasneem..
    "terima kasih daun keladi, nanti belikan lagi...."

    P/S: kalau nak tengok lebih banyak mainan jenis lamaze leh klik LAMAZE

    Monday, 18 June 2012

    Seindah Namamu

    Assalamualaikum..

    Apa khabar semua?
     Hari ni MT kebosanan di rumah..Abi pergi kelas..(ye lah Abi kan part time student sekarang ni) dan Tasneem pula tidur....So, MT apa lagi ambil peluang ni berkhayal dan kenangkan memori daun pisang silam...terkenangkan memori masa preggy kan Tasneem...Itulah antara memori yang terindah yang MT tak dapat lupakan sampai bila2...terasa nak suruh Tasneem masuk balik dalam perut je..hahaha.boleh ke cam tu???

    Once upon a time, 7 months preggy....my tummy was getting bigger and the little bun in the oven was always moving, playing and kicking.....i miss that wonderful moment....


    Hah???Apa??Preggy adik Tasneem???hahaha....no...no...no....buat masa ni bukan masa yang sesuai...Lagipun banyak benda lagi MT nak kongsi dengan Tasneem dan banyak benda lagi Tasneem perlu belajar...So, MT nak tumpukan sepenuh perhatian pada Tasneem...(lagipun MT kan c'zer masa lahirkan Tasneem...sekurang2nya jarak 2 tahun untuk pulihkan tempat operate tu)...dan MT ada banyak perancangan yang nak dibuat bersama Tasneem serta dapatkan PHD in breastfeeding (mudah2an berjaya)...Tapi, andai kata perancangan Allah mengatasi perancangan kami...kami terima dengan hati yang terbuka...kerana sebaik2 perancangan, adalah perancanganNya...Dia yang Maha Mengetahui...

    Masa preggy lagi MT dan abi dah carikan nama untuk bayi kami....Setiap kali scan, doktor kata jantina baby - gegel...dan naluri MT kata princess will coming..naluri keibuan terserlah dan selalu betul..hehe.....tapi abi macam nak boboy je (ye laa bila beli keperluan baby, abi tak bagi beli warna pink)....So, kami carilah 2,3 nama untuk gegel dan ada jugak nama untuk boboy...mana taw, kot2 doktor silap scan......ye la kan...rahsia Allah tiada siapa yang mengetahui...

    Antara nama yang MT pilih untuk gegel ialah Wan Tasneem Amani, Wan Zara Rania atau Wan Amanda Tihani...tetapi nama2 tersebut perlu ditimbang tara (ye lah kalau triples leh guna semua nama tu....tapi ni single...So, satu je lah nama yang harus dipilih)  dan dikemukan ke mesyuarat PIBG dan akhirnya nama Wan Tasneem Amani telah memikat hempedu hati para juri....(bak kata nenek MT, nama tu lembut)..

    Tasneem = Air terjun dalam syurga
    Amani = ketenanganku
      
    Air sejuk yang mengalir untuk menghilangkan dahaga, merupakan suatu kesyukuran di atas nikmat Allah. Begitu jugalah dengan kurnian anak yang baik dapat menghiburkan hati ibu bapa dalam menghadapi dugaaan yang pelbagai di dunia yang serba mencabar ini.
    Andai kata Tasneem sudah pandai membaca, Mami dan Abi nak Tasneem tahu yang Tasneem adalah permata yang berharga untuk kami dunia dan akhirat...melalui Tasneem kami lebih belajar erti tanggungjawab dan lebih memahami erti kasih sayang ibubapa kami serta lebih menghargai pengorbanan mereka...Alhamdulillah, kami bersyukur di atas kurniaanMu ini, kami berjanji akan menjaga sebaik2nya amanatMu ini..Terima kasih Ya Allah..

    Kami doakan Tasneem menjadi hambaNya yang selalu bersyukur di atas Kurniaan yang diberikan serta hamba yang sentiasa ingat kan Yang Maha Mencipta...kami berharap agar Tasneem menjadi seorang khalifah yang berguna kepada agama dan bangsa dan berjaya dunia dan akhirat..Kami juga berharap Tasneem menjadi anak yang solehah (yang boleh mendoakan kesejahteraan mami dan abi kelak) dan menjadi seorang  anak yang bertanggungjawab ..kami juga berharap semoga Tasneem menjadi seorang kakak yang penyayang, bertanggungjawab serta memberi tauladan yang baik buat adik2 (role-model)...

    Wahai anakku, semoga sayang menjadi seorang yang menenang dan menyejukkan hati Mami dan Abi, seindah namamu sayang.....kami sayang Tasneem....No words can best describe how WE LOVE YOU..

    Ya Allah....cantikkanlah akhlak dan peribadinya sebagaimana Engkau cantikkan rupa parasnya...Ameen

    Sunday, 17 June 2012

    Selamat Hari Bapa (17 Jun 2012)

    Selamat Hari Abi!!
    Selamat Hari Abah!!
    Selamat Hari Papa!!
    Selamat Hari Ayah!!
    Selamat Hari Babah!!
    Selamat Hari Daddy!!
    Selamat Hari Walid!!
    Selamat Hari Bapa!!
    Cilok dari Incek Google

    Tak kiralah siapa anda.....sama ada Abi, Abah, Papa, Ayah, Babah,Walid, Daddy, ataupun Bapa.....yang penting anda seorang yang istimewa di hati insan yang bergelar anak.....

    MT ingin ucapkan Selamat Hari Bapa kat semua bapa2 di dunia terutamanya Abah, Ayah dan Abi Tasneem....

    Terima kasih Abah di atas segala2nya...Terima kasih di atas pengorbananmu mendidik dan membesarkanku...Jasamu sentiasa kukenang...
    U always in my heart!!

    Terima kasih Ayah....Walaupun kita tak sempat bersua...namun ku tahu yang Ayah adalah yang terbaik....Terima kasih di atas pengorbananmu membesarkan Abi Tasneem...Al-Fatihah....semoga roh Ayah aman di sana....Kelak, kita pasti akan bersua...hanya masa yang menentukan.........

    Terima kasih Abi Tasneem...kerana Abi, Abi yang best dihati Tasneem..U always her "Superhero"....We always love you....
    .
    Kasihmu abah/ayah/abi tiada bandingan..
    Tanpamu siapalah kami..

    Saturday, 16 June 2012

    Terima kasih Bunga Lavenda

    MT nak ucapkan terima kasih kat Bunga Lavenda...sebab sudi buatkan header untuk blog ni...sejak dari awal blog ini dilahirkan.....Nanti buatkan lagi ye.....

    Siapa Bunga Lavenda?
    Apa kaitan dia dengan MT?
    Kenapa dia baik sangat nak buatkan header kat MT?

    Sebenarnya Bunga Lavenda tu makcik angkat jiran sebelah umah MT eh tak lah...sebenarnya adik MT....haha...sebab tu bila MT minta tolong dia buatkan header, dia buat...dan ikut seperti apa yang MT nak......tu pun banyak kali edit.....adakah ini dikatakan membuli? Tak kot....apa salahnya adik tolong kakak kan....dan tak ada salahnya kalau kakak membuli adik sekali sekala....aku kan kakak....Tiba2 teringat iklan digi dulu...Aku kan abang...hahaha....U all ingat lagi tak iklan tu..klik sini kita recall balik...nak wat cam mana kan si kakak tak ada masa, tak pandai dan malas nak belajar benda2 ni semua...nak edit pakai adobe....lagipun...i'm so busy right now...hahaha...busy laa sangat... Nanti MT suruh Tasneem belanja Bunga Lavenda makan ye..hahaha

    First header di awal kemunculan blog ini
    Header baru selepas beberapa kali di edit..

    Friday, 15 June 2012

    Mami, Saya Nak Mainan: Safety

    Assalamualaikum semua,
    Entry kali ni adalah kesinambungan dari entry "Mami, Saya Nak Mainan: Skill Development". Dalam entry ini MT nak kongsikan pasal Safety atau keselamatan dalam memilih alatan mainan. Ia adalah salah satu perkara penting yang perlu dititikberatkan lebih2 lagi terhadap anak kita...Ini adalah hasil research MT berkaitan dengan Panduan mengelak kemalangan disebabkan alat permainan...sama2 lah kita manfaatkannya....supaya tidak menyesal di kemudian hari...

    Panduan mengelak kemalangan disebabkan alat permainan

    1. Pilih alat permainan selamat
    - Sebelum membeli pastikan alat permainan sesuai dengan usia anak, minat dan tingkat kemahiran mereka.
    - Apabila membeli baca label. Lihat bentuk, jenis bahan digunakan, ikuti panduan umur dan maklumat keselamatan yang tertera pada belakang kotak.
    - Pastikan tiada benda kecil pada permainan yang boleh menyebabkan anak tercekik.

    2. Periksa alat permainan yang boleh membahayakan kesihatan
    - Periksa sekiranya alat permainan boleh rosak dan menjadi serpihan kecil sehingga menyebabkan tercekik.
    - Segera perbaiki atau elakkan membeli alat permainan yang mudah rosak.
    - Kanak-kanak tidak boleh bermain alat permainan bertali yang boleh menyebabkan mereka terjerut.
    - Elakkan membeli alat permainan menggunakan elektrik bagi kanak-kanak di bawah usia lapan tahun.
    - Alat permainan yang mempunyai hujung yang tajam boleh menyebabkan luka atau tertikam.
    - Elakkan alat permainan mengandungi bahan berbahaya seperti logam berat dan plumbum yang terdapat dalam cat.

    3. Sentiasa mengawasi anak-anak ketika bermain
    - Awasi kanak-kanak ketika mereka bermain alat permainan bergerak, mempunyai bebola kecil, magnet, menggunakan bateri dan kuasa elektrik, bertali serta beroda yang boleh membahayakan mereka.

    4. Pastikan alat permainan boleh digunakan dalam suasana selamat.
    - Permainan bergerak tidak boleh digunakan berhampiran tangga, jalan raya dan kolam mandi. Ini kerana permainan ini boleh menyebabkan kematian dan kecederaan apabila kanak-kanak jatuh daripada alat permainan.
    - Sentiasa berinteraksi dan membabitkan diri ketika anak-anak bermain kerana ini akan membuatkan permainan menjadi lebih bermakna.

    5. Pastikan alat permainan disimpan di tempat selamat
    - Ajar anak-anak untuk menyimpan alat permainan di tempatnya semula selepas bermain.

    Cilok dari Inchek Google....pilihlah mainan yang selamat untuk anak kita..


    p/s: Pastikan setiap mainan anak kita selamat dan ada tanda MC (Malaysia Conformity)

    Sumber:

    Thursday, 14 June 2012

    Mami, Saya Nak Mainan: Skill Development

    Assalamualaikum..
    Apa khabar semua? MT terfikir nak belikan mainan/tambahkan koleksi mainan Tasneem...Agak2 apa ye mainan yang sesuai untuk Tasneem supaya dia lebih fokus dan leka dengan mainan tersebut....nanti senang sikit MT nak buat keje rumah/masak....kalau tak, dia nak orang sentiasa ada bersamanya...

    Penting ke mainan untuk baby yang berusia 3 bulan ke bawah? Bagi MT penting mainan untuk Tasneem sebagai salah satu alat untuk membantu perkembangan Tasneem...Ini kerana bagi bayi seusia Tasneem, mainan adalah salah satu learning process..Selain itu, boleh merangsang deria penglihatan (melalui warna yang terang), deria sentuhan, deria rasa, deria pendengaran dan daya fokus serta dapat merangsang minda... 

    Oleh itu,pada pendapat MT, pemilihan permainan anak-anak kecil perlu dititikberatkan. Ini kerana keselamatan dan kesusaian permainan seharusnya sesuai dengan usia anak kita..


    Antara contoh jenis2 alatan permainan yang sesuai untuk bayi seusia Tasneem ialah:-
    • Jenis Rattle - dapat melatih fungsi koordinasi pancaindera Tasneem. 
    Aki dan nanny belikan untuk Tasneem (bak kata parent MT kena belikan mainan yang berbunyi dan berwarna terang - supaya boleh rangsang daya pendengaran, penglihatan dan daya fokus Tasneem)
      • Jenis teethers/biting
      Abi belikan
      • Jenis Soft Toys
      Hadiah dari Kak Alisha
      • Jenis Hanging Toys
      Hadiah dari Kak Sofea
      • Jenis Texture Toys
      Freddie the Firefly texture toy
      Cilok dari Inchek Google
      •  Activity Mat
      Activity Mat, sampai tertidur Tasneem...penat bermain.


      Ini adalah hasil research MT....harap ianya dapat membantu kita semua...



                                         Developmental Baby Toys for 0-3 month olds
      For Senses
       texture toys,   soft toys
      For Eyes & Sight 
      mobiles,   activity mats
                        





      For Physical Skills
       

      activity mats
      activity centers

      activity toys

       



      For Hearing & Listening
      squeeze toys   rattles
      chime toys


                                       Developmental Baby Toys for 3-6 month olds
      For Developing Senses
      rattles  texture toys   soft toys



      For Mobility
      mobiles   activity mats
      activity centers
      For Eyes & Sight
      mobiles   activity centers
      material & board books
      bath toys





      For Hearing & Listening
      music toys   chime toys
      For Hands and Fingers
      rattles  soft toys   squeeze toys

      teethers  soft blocks teething rings


      Developmental Baby Toys for 6-9 month olds
      For Learning
      activity centers  rattles
         music toys  activity mats
      activity boxes
      material & board books
      chime toys
      For Hands & Fingers
      texture toys   rattles  
      building blocks   knob puzzles
      nesting cups   teething rings
      activity boxes   activity cubes
      bath toys   soft blocks
      squeeze toys


      Crawling; Walking & Mobility
      activity centers  push toys
      pull toys


      Developmental Baby Toys for 9-12 month olds











      For Crawling, Walking & Running

      balls   push toys   pull toys
      activity centers
      For Learning
      material & board books
      texture toys   music toys
      activity mats   activity boxes
      activity cubes




      For Hands & Fingers
      wooden blocks  
      knob puzzles
      stacking rings & cones  
      nesting cups
      soft blocks   bath toys

      water toys   building blocks


      Developmental Baby Toys for 12-24 month olds









      Mobility, Walking & Running

      ride-on toys   push toys,
       pull toys   balls

      For Learning

      basic puzzles   music toys
      toy telephone   activity boxes

      material & board books
      activity cubes



      For Fingers & Hands
      knob puzzles   stacking rings & cones
      hammer toys   wooden blocks
      spades & buckets   nesting cups
      building blocks   bath toys
      texture toys   water toys  basic puzzles


      Things Your 12-18 months baby do:


      Standing
      - Baby holds onto furniture...
      - But can get into standing position from sitting
      - Walking when baby's hand is held is easy...
      - .... and eventually develops into walking alone... one of the great achievements! What a great day to remember!- At this stage Baby starts pushing and pulling toys...
      - ... and even starts climbing onto and over objects.

      Hands
      - Baby starts scribbling... but grips with thumb and forefingers

      Toys
      -Baby definitely plays much more constructively
      - .... and can puts toys in and take them out of containers
      - starts turning pages of book
      - also.... builds 2-4 block towers

      Speech
      - an important stage is where Baby consistently uses 5 - 7 words ...
      -....while stillimitating single words...
      -...and 2 word sentences

      Other
      - Baby starts following simple commands
      -and recognizes pictures and some body parts
      - as well as drinks from cup...
      - ...and can sit on a toilet


      Bagaimana pula dari segi keselamatan? Bagi MT ada sesetengah mainan ada yang membahayakan anak-anak kita...MT rasa entry ni dah terlalu panjang...nanti mesti U all boring pula kan...So, kita jumpa di entry "Mami, Saya Nak Mainan: Safety".....Maaf ye kalau ada yang kurang....Terima kasih kerana sudi luangkan masa baca entry ni..mana yang kurang MT mohon maaf...



      Wednesday, 13 June 2012

      Perkembangan Tasneem Part 1

      Hari ni genap usia Tasneem 3bulan 2minggu 4hari...
      MT terasa nak check out perkembangan Tasneem di usia 3 bulan +
      3 month already (sorryla ye photo ni blur sikit)

      sumber: http://www.babycenter.com.my

      Carta Perkembangan Bayi

      Assalamualaikum
      Hari ni MT nak kongsi tentang Carta Perkembangan Bayi dari 1 bulan hingga 36 bulan...
      So, bolehlah kita lihat perkembangan anak-anak/bayi kita...

      Usia
      Keterampilan-keterampilan Utama
      Kerampilan-keterampilan yang akan dikuasai
      Keterampilan-keterampilan lebih lanjut
      1 bulan
      ·      Mengangkat kepala ketika berbaring tengkurap
      ·      Merespon suara.
      ·      Menatap wajah

      ·      Pandangan bayi untuk dapat mengikuti objek walaupun hanya beberapa saat.
      ·      Mengeluarkan suara: ooh dan aah
      ·      Dapat melihat pola berwarna hitam-putih
      ·       Tersenyum, tertawa
      ·       Menahan kepala pada 45 derajat.
      2 bulan
      ·      Suara: coo dan gumamam
      ·      Dapat mengikuti benda lebih lama
      ·      Mulai memperhatikan tangannya
      ·      Dapat mengangkat kepala dan menahannya untuk beberapa saat.
      ·      Tersenyum, tertawa
      ·      Menahan kepala pada posisi 45 derajat
      ·      Dapat membuat gerakan-gerakan yang lebih teratur (lebih halus)
      ·    Dapat menegakkan kepala dan menahannya agak lama
      ·    Kaki sudah cukup kuat untuk menahan beban ringan
      ·    Dapat mengangkat kepada dan bahu saat tidur dengan posisi tengkurap.
      3 bulan
      ·      Dapat mengenali wajah dan wangi tubuh orang yang biasa dekat dengannya (ibu )
      ·      Dapat mengangkat kepala dan menahannya dengan stabil.
      ·      Visual: dapat mengikuti obyek yang bergerak.
      ·      Dapat berteriak, nyerocos, dan tertawa kecil (terkekeh)
      ·      Memainkan ludah menjadi gelembung (balon)
      ·      Dapat mengenali suara orang-orang terdekat.
      ·      Dapat melakukan mini push-up.
      ·    Dapat berguling, dari tengkurap menjadi terlentang
      ·    Dapat berespon terhadap suara keras
      ·    Dapat mengarahkan kedua tangan untuk memegang mainan.
      4 bulan
      ·      Tersenyum, tertawa
      ·      Dapat mengangkat beban pada kakinya
      ·      Tertawa kecil (terkekeh) bila Anda berbicara dengannya
      ·          Dapat menggenggam mainan
      ·          Berguling, dengan posisi dari belakang ke depan
      ·        Meniru suara : “baba”, “dada”
      ·        Tumbuh gigi pertama
      ·        Mulai siap untuk makanan lunak selain ASI.
      5 bulan
      ·      Dapat membedakan warna-warna dasar (mencolok)
      ·      Mulai bermain dengan tangan dan kakinya.
      ·      Dapat mengenali namanya, terutama bila dipanggil
      ·      Berespon terhadap suara-suara baru yang datang padanya
      ·      Dapat berguling dari tengkurap ke depan dan sebaliknya.
      ·    Mulai dapat duduk sendiri beberapa saat.
      ·    Mulai memasukkan benda-benda ke dalam mulutnya.
      ·    Mulai muncul kecemasan akan perpisahan dengan orang terdekat (biasanya orangtua)
      6 bulan
      ·      Dapat menoleh ke arah suara-suara baik benda maupun orang-orang di sekitarnya.
      ·      Menirukan suara atau bunyi-bunyian.
      ·      Berguling dari tengkurap ke terlentang dan sebaliknya.
      ·      Sudah siap untuk makan makanan lunak (tidak ASI Ekslusif lagi).
      ·      Dapat duduk sendiri tanpa sandaran.
      ·      Senang memasukkan benda-benda ke mulutnya.
      ·      Dapat memindahkan objek dari tangan satu ke tangan lainnya. (misal: dari tangan kiri ke tangan kanan).
      ·    Dapat melambaikan tangan (lambaian goodbye)
      ·    Dapat berdiri dengan berpegangan pada benda-benda di sekitarnya.
      ·    Dapat membenturkan dua objek (misalnya: mainannya saling dibenturkan)
      ·    Mulai mengerti benda-benda yang dipegangnya.
      8 bulan
      ·      Dapat berkata ”mama” dan ”dada”, kepada kedua orang tuanya (namun tidak spesific mama untuk ibu, dada untuk ayah).
      ·      Dapat  memindahkan benda atau mainan dari tangan yang satu ke tangan yang lainnya.
      ·      Berdiri dengan berpengangan
      ·      Merangkak
      ·      Dapat menunjuk benda
      ·      Mencari benda-benda yang disembunyikan.
      ·    Belajar untuk berdiri sendiri.
      ·    Dapat mengambil benda dengan menggunakan ibu jari dan telunjuk (seperti menjepit).
      ·    Mulai dapat mengekspresikan keinginannya dengan bahasa tubuh (misalnya meminta susu dengan menunjuk tempat susu).
      9 bulan
      ·      Dapat berdiri dengan berpegangan.
      ·      Mulai mengoceh.
      ·      Mulai mengenali &mengetahui benda-benda disekitarnya.
      ·      Mulai mengeksplorasi/ berjalan sambil berpegangan.
      ·      Dapat minum dari gelas bertutup (sippy cup-gelas bertutup yang ujung tutupnya bercorong bolong-bolong seperti dot)
      ·      Dapat makan dengan menggunakan tangannya sendiri.
      ·      Dapat membeturkan dua benda yang ada ditangannya.
      ·    Bermain ciluk ba
      ·    Dapat mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat (mama kepada ibu dan dada ke ayah)
      10 bulan
      ·      Melambaikan tangan (goodbye)
      ·      Mengambil benda dengan ibu jari dan telunjuk seperti menjepit (menjumput)
      ·      Dapat merangkak dengan baik.
      ·      Mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat.
      ·      Dapat mengekspresikan keinginannya dengan gerakan
      ·    Dapat berdiri sendiri dalam beberapa saat
      ·    Dapat menaruh barang ke dalam tempat tertentu (misalnya kotak)
      11 bulan
      ·      Mengatakan ’mama’ dan ’dada’ dengan tepat.
      ·      Bermain ciluk ba
      ·      Dapat berdiri sendiri untuk beberapa detik.
      ·      Mengeksplorasi sekitarnya
      ·      Mulai mengerti ’tidak’ dan instruksi singkat lainnya (misalnya ambil,  itu)
      ·      Mulai suka menaruh atau memindahkan benda ke dalam tempat tertentu (misalnya kotak)
      ·    Mengatakan 1 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
      ·    Dapat membungkuk dari posisi berdiri.
      12 bulan
      ·      Meniru orang lain
      ·      Menyatakan keinginan dengan gerakan tubuh (seperti menunjuk, menggeleng, mengangguk)
      ·      Mulai berjalan beberapa langkah
      ·      Mengatakan 1 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
      ·    Berjalan sendiri
      ·    Membuat coretan dengan crayon
      ·    Mengatakan 2 kata lain selain ’mama’ dan ’dada’
      13 bulan
      ·      Menggunakan dua kata secara tepat seperti kata ’hai’ dan bye (dadah).
      ·      Mengambil benda sambil membungkuk
      ·      Senang melihat bayangannya (misalnya bercermin)
      ·      Dapat menahan tangan dan kakinya untuk membantu orang lain memakaikan pakaian padanya.
      ·    Menggabungkan kata dan gerakan untuk menyatakan keinginannya (misalnya susu sambil menunjuk tempat susu)
      ·    Dapat menggelindingkan bola.
      14 bulan
      ·      Makan dengan tangan
      ·      Dapat mengambil benda dari kotak/ mengosongkan kotak
      ·      Meniru orang lain
      ·      Sudah dapat berjalan dengan ditatah
      ·      Meniru permainan
      ·      Menunjuk anggota badannya saat ditanya (misalnya: dapat menunjuk kepala, telinga)
      ·      Dapat merespon perintah yang datang padanya (misalnya: cium ibu)
      ·    Dapat menggunakan sendok atau garpu.
      ·    Dapat memasangkan tutup dengan tempatnya.
      ·    Dapat mendorong atau menarik mainan sambil berjalan.
      15 bulan
      ·      Bermain dengan bola
      ·      Menguasai 3 kata dan sering digunakan
      ·      Berjalan mundur
      ·      Membuat coretan-coretan dengan menggunakan crayon
      ·      Dapat berlari
      ·      Mengadopsi kata ’tidak’ sebangai kata favorit.
      ·    Minta diambilkan barang-barang
      ·    Dapat meletakan jari didepan mulutnya dan mengatakan ’shh’
      16 bulan
      ·      Dapat membalik halaman buku.
      ·      Cenderung temper tantrum bila frustrasi/marah
      ·      Memiliki benda tertentu yang selalu ingin dipegangnya.
      ·      Mulai belajar mendaki/menaiki sesuatu
      ·      Dapat menumpuk 3 balok
      ·      Menggunakan sendok atau garpu
      ·      Belajar cara yang tepat untuk menggunakan benda tertentu (misalnya telepon)
      ·    Dapat membuka salah satu bajunya sendiri (misalnya celana atau kaus).
      ·    Mulai susah makan / rewel/banyak maunya
      ·    Tidur siang satu kali.
      17 bulan
      ·      Mulai menggunakan 6 kata secara teratur
      ·      Senang bermain pura-pura (misalnya: bermain menjadi superman)
      ·      Senang mengendarai mainan.
      ·      Memberi makan boneka
      ·      Ucapannya mulai jelas
      ·      Dapat melempar bola dengan lebih baik.
      ·    Berjoget mengikuti musik
      ·    Dapat mengelompokkan mainan berdasarkan warna, ukuran atau benutknya
      ·    Dapat menendang bola ke depan.
      18 bulan
      ·      Mau membaca buku sendiri
      ·      Membuat coretan-coretan
      ·      Dapat membentuk kalimat dengan 2 kata (misalnya: mau makan)
      ·      Dapat sikat gigi dengan bantuan
      ·      Dapat menumpuk 4 balok.
      ·    Dapat melempar bola dengan ayunan yang tinggi.
      ·    Dapat membongkar pasang mainan
      ·    Mulai menunjukkan kesiapan untuk melakukan toilet training.
      19 bulan
      ·      Dapat menggunakan sendok dan garpu
      ·      Berlari
      ·      Melempar bola dengan ayunan kecil
      ·      Menikmati membantu orang-orang disekitar (misalnya menyapu, mengambil barang)
      ·      Mengerti hampir 200 kata
      ·      Dapat mengenali bila melakukan kesalahan (misalnya memanggil kucing sebagai ayam)
      ·    Dapat mencuci tangan dan mengeringkannya dengan bantuan orang lain.
      ·    Dapat menunjuk gambar atau benda tersebut ketika disebutkan namanya.
      ·    Dapat mengenali ketika ingin buang air kecil.
      20 bulan
      ·      Memberi makan boneka
      ·      Dapat mencopot bajunya sendiri
      ·      Dapat membuang benda dengan mencontoh orang lain (misalnya membuat sampah).
      ·      Belajar kata-kata baru 10 atau lebih dalam 1 hari.
      ·      Dapat menaiki tangga (namun mungkin tidak dapat turun)
      ·    Mungkin mulai mengeksplorasi alat kelaminnya.
      ·    Menggambar garis lurus.
      ·    Dapat menyebutkan beberapa anggota badannya.
      21 bulan
      ·      Dapat menaiki tangga
      ·      Dapat membuat tujuan yang mudah misalnya memutuskan untuk menaruh mainan ditempat tertentu
      ·      Melempar bola dengan ayunan tinggi/kuat
      ·      Menendang bola
      ·      Menyusun 6 balok
      ·    Menyebutkan nama gambar tertentu pada buku
      ·    Dapat menuruni tangga
      22 bulan
      ·      Menendang bola
      ·      Dapat mengikuti 2 instruksi yang diberikan padanya (misalnya ambil bolanya dan berikan ke ibu)
      ·      Dapat menyusun puzzle sederhana
      ·      Menggambar garis lurus
      ·      Menyebutkan beberapa anggota tubuhnya.
      ·     Dapat memakai baju yang longgar
      ·    Mungkin siap untuk tidur ditempat yang lebih besar
      ·    Memahami konsep kebalikan. Misalnya tinggi vs pendek
      23 bulan
      ·      Dapat menyebutkan gambar dalam sebuah buku
      ·      Dapat menggunakan 50-70 kata-kata.
      ·      Dapat membuka pintu
      ·      Dapat menyanyikan lagu/melodi sederhana
      ·      Mulai tertarik untuk bermain dengan anak lain.
      ·    Membicarakan diri sendiri (seperti apa yang disukai, tidak disukai)
      ·    Sering bertanya ’kenapa?’
      24 bulan
      ·      Dapat menyebutkan sedikitnya 6 anggota tubuhnya
      ·      Setengah dari perkataannya mulai dapat dipahami.
      ·      Dapat mengucapkan kalimat dari 2-3 kata
      ·      Berbicara tentang dirinya sendiri
      ·      Mengatur benda-benda berdasarkan kategorinya
      ·      Dapat berjalan menuruni tangga
      ·    Mulai mengerti konsep abstrak seperti ’nanti’ atau ’sebentar lagi’.
      ·    Mulai menyadari adanya perbedaan jender laki-laki dengan perempuan.
      ·    Belajar melompat.
      25-26 bulan
      ·      Dapat menyusun 6 balok
      ·      Cara berjalan lebih halus.
      ·      Menggunakan kata ganti orang seperti saya, kamu
      ·      Mencuci dan mengeringkan tangan sendiri.
      ·    Dapat mengucapkan kata-kata dengan jelas
      ·    Dapat menggambar garis vertikal.
      27-28 bulan
      ·      Melompat dengan kedua kaki
      ·      Dapat membuka pintu
      ·      Mengerti/memahami istilah. Misalnya besar, halus, dll
      ·      Menggambar garis vertikal.
      ·    Mulai mengenali alfabet.
      ·    Dapat berdiri dengan satu kaki. (keseimbangan)
      29-30 bulan
      ·      Menggosok gigi dengan bantuan orang lain
      ·      Mencuci dan mengeringkan tangan sendiri
      ·      Dapat menggambar lingkaran
      ·      Dapat berdiri dengan satu kaki (keseimbangan)
      ·    Dapat memakai kaus
      ·    Menyebutkan 1 warna
      ·    Menyebutkan 1 nama teman
      31-32 bulan
      ·      Dapat menyebutkan namanya sendiri
      ·      Menggambar lingkaran
      ·      Memakai kaus snediri
      ·      Dapat berdiri dengan satu kaki bergantian untuk beberapa saat.
      ·      Mengenali alfabet
      ·      Menggosok gigi sendiri
      ·    Menggunakan 2 kata sifat
      ·    Dapat menggambar silang
      ·    Dapat menunjuk benda bila orang lain menyebutkan fungsinya (misalnya bila ibunya bilang mana tempat untuk minum? Dia dapat menunjuk gelas)
      33-34 bulan
      ·      Dapat menyebutkan 1 jenis warna
      ·      Dapat menyebutkan 1 nama temannya
      ·      Dapat mengikuti percakapan sederhana.
      ·      Dapat naik dan turun tangga dengan kaki kanan dan kiri.
      ·      Mulai mengunakan istilah diatas, didalam, disana.
      ·      Perkataan sudah lebih jelas (75% dapat dimengerti).
      ·      Dapat menyusun 8 blok.
      ·    Dapat melakukan toilet training (diminta untuk pipis atau buang air besar) di siang hari.
      ·    Dapat menggoyang-goyangkan ibu jari (jempol).
      ·    Dapat mengekspresikan berbagai emosi (misalnya marah, senang, sedih, takut dsb).
      ·    Dapat menggambar stick figure (gambar orang yang terdiri dari lingkaran dan garis silang saja)
      35-36 bulan
      ·      Dapat mengenali kegunaan 2 benda
      ·      Dapat membuat kalimat yang terdiri dari 3-4 kata.
      ·      Dapat menyebutkan 2 kegiatan seperti melompat dan meloncat.
      ·      Dapat melompat di tempat dan melompati sesuatu.
      ·      Dapat mengikuti 2 atau 3 perintah/permintaan.
      ·      Dapat berpisah dari orang tuanya.
      ·      Dapat mengendarai sepeda roda 3.
      ·    Dapat berdiri diatas satu kaki dengan bergantian selama 3 detik.
      ·    Dapat berpakaian sendiri.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...